< 11 fantastische vrouwenstemmen

Animatievideo’s inspreken

10 april 2017 16:10 Door: Albert-Jan Sluis

Eén van de disciplines van een stemacteur is het inspreken van animatievideo’s. Ik heb veel ervaring als voice-over voor animatie. En: animaties zijn booming business!


Animatievideo’s inspreken

Onlangs was ik op een gezellige borrel bij één van mijn opdrachtgevers: In 60 Seconds. Deze animatiestudio maakt korte animaties (ook wel explanimations) waarin iets duidelijk wordt uitgelegd. In hun prachtige pand aan de Keizersgracht in Amsterdam maakte ik voor het eerst kennis met Arent en Jerry, de twee oprichters van In 60 Seconds. Bizar eigenlijk: ik spreek al bijna 10 jaar voice-over teksten voor ze in, maar ik had Arent, Jerry en hun collega's nog nooit eerder gezien!

Dat is dan ook wel een beetje inherent aan het werk dat ik doe: doordat ik veel opdrachten inspreek in mijn eigen studio, heb ik veel opdrachtgevers nog nooit in levende lijve ontmoet. Je spreekt elkaar aan de telefoon, mailt, appt, Skyped, hebt contact via social media... maar veel opdrachtgevers heb ik nog nooit de hand geschud. Des te leuker als dat dan na jaren wèl gebeurt!

Eerste voice-over

In 60 Seconds is opgericht in 2008 en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende studio met inmiddels ruim 20 man personeel. Tijdens de borrel ontdekte ik iets waar ik best wel een beetje trots op ben: ik heb destijds de voice-over in mogen spreken voor hun allereerste betaalde opdracht. In 60 Seconds werkt voor grote opdrachtgevers als Randstad, Gemeente Amsterdam, Philips, ProRail, Ditzo en Eneco. Ook maken ze animaties voor Nu.nl, waarin in 60 seconden een bepaald nieuwsfeit wordt uitgediept.

Toen In 60 Seconds in 2008 werd opgericht was de markt voor animatievideo’s nog niet zo groot. Door technologische ontwikkelingen is het de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden om animaties te verspreiden onder een grote groep mensen. Je kunt je video eenvoudig uploaden op YouTube of Vimeo en embedden op een website of mailen naar klanten. Door social media als Facebook, LinkedIn en Twitter is het verspreiden van online video helemaal een eitje geworden.

Groeiende markt voor voice-overs

Als voice-over heb ik deze ontwikkeling van dichtbij meegemaakt. Toen ik in 2007 fulltime als stem aan de slag ging, bestond het grootste deel van mijn inspreek werkzaamheden nog uit radio en tv-commercials en bedrijfsfilms. Online video (of webvideo) bestond nog voornamelijk uit gefilmd materiaal. Dat is nu volledig anders.

Mede door startups als In 60 Seconds is de markt voor animatievideo enorm gegroeid. En of je het nou een explanimation, uitleganimatie of animatiefilm noemt, het komt allemaal min of meer op hetzelfde neer: in een korte video van 45 seconden tot maximaal 3 minuten wordt door middel van animatie iets uitgelegd. Dat kan een simpele whiteboard animatie zijn met alleen een voice-over, of een uitgebreide film met verschillende 3D-geanimeerde karakters, stemmen, muziek en effecten. Ik verwacht dat de markt voor animaties de komende jaren nog flink zal blijven groeien. Dat is dus ook goed nieuws voor stemacteurs!

Animatie inspreken

Als voice-over heb ik de afgelopen jaren talloze animaties ingesproken, zowel bij opdrachtgevers als in mijn eigen studio. Vaak heb ik op basis van alleen het script al meteen de juiste tone-of-voice te pakken, maar soms sturen opdrachtgevers me ook een storyboard of een ruwe eerste versie van de animatie, waardoor ik me nog beter kan inleven in de voice-over tekst.

Heb je interesse in de productie van een animatie? Dan kan ik je naast In 60 Seconds nog veel andere (grote en kleine) studio's aanbevelen voor de productie van je animatievideo. Mail me als je hulp nodig hebt!