< Hoe produceer je de beste radiocommercial?

De werkweek van een voice-over

04 november 2016 21:59 Door: Albert-Jan Sluis

Het werk van een voice-over is leuk en afwisselend. Maar hoe ziet de werkweek van een voice-over eruit?


Op maandag begin ik meestal met het bijwerken van mijn administratie. Net als voor de meeste andere zelfstandigen is het doen van de administratie niet bepaald mijn favoriete bezigheid, maar de administratie niet doen is nu eenmaal geen optie. Ook opdrachtgevers beginnen net aan hun nieuwe werkweek en dus zit mijn mailbox nog niet vol met teksten die ingesproken moeten worden.

En dus heb ik op maandagochtend tijd om uitgaande betalingen te doen, inkomende betalingen te verwerken, facturen te maken en te versturen en opdrachtgevers die hoognodig hun openstaande factuur moeten betalen achter de broek aan te zitten. Dat laatste komt gelukkig niet vaak voor. Het zijn meestal dezelfde namen en van deze opdrachtgevers weet ik dat een vriendelijke herinnering voldoende is. Heel zelden (ongeveer één keer per jaar) heb ik te maken met een echte wanbetaler en moet ik er zes nors kijkende Bulgaren op afsturen. Of een incassobureau.

Eerste voice-over opdrachten

Rond 10:30 uur komen de eerste twee opdrachten binnen: een regionale radiocommercial voor een luxe mode en woonwinkel met drie vestigingen in Limburg en een animatie voice-over over de NKC, de Nederlandse organisatie voor fanatieke ‘camperaars’. Deze tekst heb ik al eens eerder ingesproken, maar de opdrachtgever heeft daarna zoveel aangepast in de tekst, dat de voice-over opnieuw moet. Kleine aanpassingen zijn bij mij altijd inbegrepen, maar een volledige herziene voice-over tekst behandel ik als een nieuwe opdracht. De opdrachtgever is het daar gelukkig helemaal mee eens.

Na de lunch laat ik mijn twee witte herders uit. Dat is één van de voordelen van een zelfstandig beroep waarbij je veel vanuit huis werkt: je hebt tussen de bedrijven door tijd voor andere zaken, zoals boodschappen doen, mijn jongste dochter uit school halen, koken of even lekker wandelen met de honden. Mijn vrouw werkt drie dagen per week buiten de deur en op deze dagen probeer ik zoveel mogelijk werk in mijn eigen studio te plannen.

In het park zie ik op mijn telefoon een nieuwe inspreekopdracht binnen komen: een voice-over tekst voor een video inspreken over de Utrechtse gemeente Bunnik in opdracht van een stemmenbureau. Ik laat het bureau weten dat ik de tekst die middag zal inspreken en aanleveren en geniet nog even van mijn wandeling.

Al met al een redelijk rustige maandag. De dinsdag zal een stuk drukker worden… Als zelfstandige moet je er tegen kunnen dat je werkzaamheden niet netjes verdeeld worden over de week. Je hebt rustige dagen, drukke dagen en hele drukke dagen. En zo zijn er ook rustige weken, drukke weken en hele drukke weken. In rustige weken vraag ik me wel eens af of opdrachtgevers mijn stemgeluid misschien zat zijn. Een week later is het zo druk dat ik soms niet eens weet waar ik de tijd vandaan moet halen…

Spoedklus

Als ik dinsdagochtend aan de slag ga, zitten er al twee inspreekklussen in mijn mailbox: een reportage over de offpiste dag van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging en een explanimation voice-over voor een bedrijf dat door middel van gelinjecties een vochtwerende laag aanbrengt in de muren van oude gebouwen. Ja, als voice-over leer je van alles over de meest uiteenlopende onderwerpen. ;-)

Tijdens het inspreken belt een productiemaatschappij uit Amsterdam of ik dezelfde ochtend nog tijd heb voor een spoedklus: een tagon voor een bekend speelgoedmerk. Je weet wel: die kleine gekleurde plastic blokjes die je op elkaar kunt klikken. Maar natuurlijk! Nadat ik klaar ben met het editen en versturen van de eerste twee voice-overs, neem ik snel een aantal takes van de tagon op en stuur de opname door naar de klant.

Daarna ga ik verder met de volgende opdracht: een radio- én een tv-commercial inspreken voor een bekend tijdschrift over auto's. Ook hier neem ik een aantal takes op, waarbij ik de tone-of-voice steeds iets aanpas. Dat is prettig voor de klant, want dan kunnen ze zelf de beste opname kiezen en eventueel verschillende takes combineren om de beste tv-commercial voice-over te maken. Ik varieer in de voice-over opnames tussen een neutrale tone-of-voice, een wat stoerdere en een hele stoere tone-of-voice.

In de middag komen er nog drie voice-over opdrachten binnen: een uitlegvideo voice-over over speciale rolstoelen voor de ouderenzorg, een regionale commercial voor de NN CPC Loop Den Haag en een voice-over voor een animatie over de ontwikkeling van het toerisme in de Achterhoek. Nadat ik deze teksten heb ingesproken, bewerkt en doorgestuurd, komt er nog tekst voor een landelijke tv-commercial binnen voor een hotelketen in Zeeland. Die besluit ik door te schuiven naar de volgende ochtend. ’s Ochtends ben ik het meest fris en staan de voice-overs er sneller op dan later op de dag.

Thuis inspreken vs buiten de deur inspreken

Op woensdagochtend breng ik eerst mijn jongste dochter naar school, laat ik de honden uit en duik ik snel een half uurtje mijn studio in om de voice-over op te nemen voor de tv-spot die ik de middag ervoor had laten liggen. Daarna stap ik in de auto en rij ik naar Hoofddorp voor de wekelijkse promo-sessie voor Disney XD.

Promo’s inspreken bij Disney is altijd een feest. De laatste jaren loopt het aantal opnames ‘buiten de deur’ terug en verhuist steeds meer voice-over werk naar thuisstudio’s. Dat heeft voordelen, maar het maakt dit beroep ook wel eens een beetje eenzaam. Daarom blijft het fijn om een aantal keer per week naar opdrachtgevers toe te gaan. Het leukst vind ik de vaste inspreekklussen waarbij je een beetje het gevoel krijgt dat je als kleine zelfstandige toch nog wat vaste collega’s hebt. Toen ik stationvoice en promostem van Eurosport was, bleef ik na de promosessie regelmatig lunchen.

Voice-over regie

Een ander voordeel van buiten de deur werken is dat je als voice-over geregisseerd wordt, dat je met anderen kunt sparren over de voice-over teksten en de tone-of-voice en dat je (bij televisie) ook het beeld voor je neus hebt. Dat is heel leerzaam. Samen met de producer en de audiotechnicus aan de andere kant van het glas kun je net zo lang sleutelen en schaven aan de voice-over tot er iets moois is ontstaan.

Nadat ik klaar ben met de Disney XD promo’s, rij ik naar Hilversum voor een ‘jockmeeting’ bij Radio 10. Eens in de zoveel tijd overleggen de deejays met elkaar over acties, muziek, techniek en andere zaken. Onderweg naar huis scoor ik bij een tankstation een verlate lunch en daarna ga ik snel naar huis. Als ik een halve dag buiten de deur ben geweest, staat er altijd een flinke rij mail op me te wachten. Na thuiskomst beantwoord ik snel de meest urgente mails en duik ik mijn spreekcel weer in: een lokale radiocommercial voor een juwelier en voice over opnemen voor een internetcommercial over een airfryer. Daar krijg ik trek van en nadat ook deze opname is doorgestuurd, schenk ik een wijntje in en ga ik koken.

Inspreken, inspreken, inspreken...

Donderdagochtend moet ik bijtijds de deur uit. Ik moet om half 10 in een opnamestudio in Amsterdam zijn. Ik probeer mijn afspraken buiten de deur altijd zoveel mogelijk buiten de spits om te plannen, maar soms is dat niet mogelijk. Het regent en het is druk, maar na een uur rijden sta ik toch keurig drie minuten voor de afgesproken tijd voor de deur. Eerst koffie! Daarna met een glas water en de voice-over tekst de spreekcel in en twee radiocommercials en een tagon inspreken voor VVV Cadeaubon. Het is een prettige en voorspoedige voice-over sessie: na een half uurtje staan de spots erop. Ik klets nog even na met de klanten en de technicus en stap weer in de auto.

De rest van de donderdag werk ik aan voice-over opdrachten in mijn eigen studio: wekelijkse regionale radio- en tv-commercials voor een supermarkt, een bedrijfsfilm voice-over voor een energiebedrijf en ik mag ook nog stemacteren: voor een Zweeds voice-over bureau spreek ik een aantal Engelstalige voice-over teksten in voor een wereldberoemd woonwarenhuis. De klant luistert mee en regisseert mijn voice-over opname via Skype.

Weekend voice-over

Vrijdag is, zoals meestal, een rustige dag. ’s Ochtends spreek ik een webvideo voice-over in voor een uitzendbureau voor technisch personeel en een lokale radiocommercial voor een autobedrijf. Aan het begin van de middag komt er een spoedklus binnen: een uitlegvideo inspreken over funderingen die dezelfde middag nog gemonteerd en opgeleverd moet worden. Geen probleem: ik heb tijd voor een spoed voice over. Nadat de voice-over voor deze video erop staat, ge-edit en aangeleverd is, komt er nog een mail binnen met een serie teksten voor twee billboards. Die hoeven pas maandagochtend bij de klant te zijn, dus ik besluit ze in het weekend op te nemen.

Het is vrijdagavond. De werkweek van uw voice-over zit erop, afgezien van die billboard voice-over en de radioprogramma’s die ik op zaterdag en zondagmiddag overneem bij Radio 10. Tijd om even een blog te schrijven…