< Het verschil tussen een voice-over en een stemacteur

Hoe boek je een voice-over?

22 oktober 2016 11:55 Door: Albert-Jan Sluis

Als je een voice-over wilt boeken voor bijvoorbeeld een commercial, online video of animatie, heb je verschillende mogelijkheden.


Vroeger kon je als ‘stemzoeker’ alleen terecht bij een stemmenbureau. Je belde het bureau, legde uit wat voor voice-over nodig was en vervolgens zocht de casting director van bijvoorbeeld Multi Voice, Inter-Voiceover of Eurovoice een geschikte stem voor je.

Dankzij het internet is het boeken van een stem een stuk eenvoudiger geworden. De meeste stemmenbureau ’s van weleer bestaan nog steeds en uiteraard kun je daar nog steeds terecht. Maar wil je een stem zoeken, dan kan dat tegenwoordig ook op andere manieren.

Voice-over demo's

Allereerst zijn er sites waarop allerlei voice-over demo’s zijn verzameld. Vaak betalen stemmen een vergoeding om op deze sites vermeld te worden. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit. Omdat elke voice-over tegen betaling wordt opgenomen, geldt dit ook voor beginners en amateurs. Hier vind je er trouwens één die helemaal gratis is en uitsluitend professionele voice-overs aanbiedt.

Sinds de digitale revolutie zijn er verschillende stemmenbureau‘s bij gekomen, waaronder ook internationale bureau's die Nederlandse stemmen aanbieden. Vaak is een online stemmenbureau (of voice agency) goedkoper dan de traditionele bureau’s, omdat een kleinere backoffice hebben. Denk hierbij aan het verschil tussen een ouderwetse winkel in een winkelstraat en een webshop. Bij elk stemmenbureau betaal je overigens een boekingsfee bovenop het voice-over tarief. Je bent hier dus vaak wel duurder uit.

Naast bureau's zijn er ook websites die als een soort Marktplaats voor voice-overs fungeren. Hier kun je je voice-over klus plaatsen, waarna de voice-over auditie en soms een prijsvoorstel kan doen. Omdat de prijzen hier vaak laag zijn, blijven de beste stemmen hier liever weg. Ook pakken sommige van deze sites een nogal grote marge, waardoor ze niet allemaal een even goede reputatie hebben onder voice-overs.

Stemmenbank

Als je je commercial of bedrijfsfilm door een studio of een producent laat maken, kun je meestal ook daar terecht voor een goede voice-over. Zij beschikken vaak over een eigen stemmenbank, waaruit ze je een aantal stemvoorbeelden kunnen sturen. Studio’s stellen wel graag voice-overs voor waar ze zelf graag mee werken. Je zult hier zeker een ervaren en professionele stem vinden, maar het is dus niet persé de beste voice-over voor jouw opdracht.

Tot slot kun je stemmen direct online boeken. De meeste voice-overs presenteren zich op hun eigen website met stemdemo’s, foto’s en een korte biografie. Deze stemmen kun zonder tussenkomst van derden boeken. Er zijn overigens ook stemacteurs die uitsluitend te boeken zijn via een managementbureau. Meestal gaat dit om acteurs of Bekende Nederlanders. Je zult begrijpen dat een stem boeken via een manager de duurste optie is: sommige managers rekenen tot wel 20X zoveel dan de prijs die je betaalt voor rechtstreeks een professionele voice-over boeken.

Voice-over zoeken

Tip: ga je een voice-over zoeken, zorg dan dat je vooraf duidelijk weet wat je zoekt. Om wat voor opdracht gaat het? Zoek je een stem voor een animatie op YouTube, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je een voice-over voor een tv-commercial nodig hebt. Om hoeveel tekst gaat het? Waar wordt de productie verspreid? Gaat het om broadcast (radio of tv), internet of om een eenmalige vertoning op een evenement? Wil je een voice-over buy-out afspreken? Voor hoe lang? En natuurlijk is het ook belangrijk om te weten of je een vrouwen- of een mannenstem zoekt, of het om een jonge of een volwassen voice-over stem gaat en wat de tone-of-voice moet zijn.

Wat voor stem je ook zoekt, je zult de beste voice-over zeker vinden! Veel succes!