< Voor- en nadelen van een eigen voice-over studio

Hoe maak je een goede voice-over demo?

20 januari 2017 14:45 Door: Albert-Jan Sluis

Een aantal keer per jaar maak ik nieuwe demo's waarin ik mijn stem presenteer aan (potentiële) opdrachtgevers. Het maken van een goede demo is best een secuur klusje!


Hoe maak je een goede voice-over demo?

Als voice-over produceer ik regelmatig nieuwe demo's om mijn stem te laten horen. Naast thematische demo's met alleen commercials, corporate teksten, trailers, promo's of acteerwerk, maak ik ook twee keer per jaar een algemene stemdemo. In deze voice reel probeer ik een goede indruk te geven van wat ik allemaal kan met mijn stem.

Commercials verzamelen

Om goede demo's te kunnen maken, verzamel ik het hele jaar door opdrachten die ik heb ingesproken. Ik vraag radio- en tv-commercials en andere audioproducties op bij opdrachtgevers en bewaar producties die ik zelf heb geproduceerd. Op mijn harde schijf staat inmiddels een gigantische verzameling commercials, promo's en andere geluidsfragmenten die ik in de loop der jaren heb ingesproken.

Veelzijdige stem

In mijn voice reel wil ik laten horen dat ik een veelzijdige stem heb: ik kan opgewekt klinken en 'selling' zijn, maar mijn stem leent zich ook voor serieuzere teksten. Mijn stemgeluid gaat van laag naar hoog en van hard naar zacht. De demo moet een goed beeld geven van mijn voice-over werk, maar er moeten ook fragmenten in zitten waarin ik acteer met mijn stem. Er moeten commercials in zitten, maar bijvoorbeeld ook uitlegvideo's of promo's.

Daarnaast moet de voice-over demo prettig zijn om te horen en vooral niet te lang zijn. Je moet binnen 10 à 15 seconden al een goede indruk hebben. Ik probeer al mijn demo's binnen 1 minuut te laten zijn en liever korter. Geen enkele opdrachtgever gaat een demo van 2 minuten beluisteren, zeker niet wanneer hij of zij een selectie moet maken uit meerdere stemmen.

Stemfragmenten selecteren

Ik maak elk voor- en najaar een nieuwe voice reel. Voordat ik begin met het maken van een nieuwe demo, weet ik vaak al van 2 of 3 fragmenten dat ze sowieso in de reel moeten komen. Dat zijn mijn 'favorieten'. Daarna ga ik op zoek naar andere fragmenten uit de afgelopen 6 maanden. Ik maak eerst een grove selectie uit mijn audio archief. Tijdens het monteren van de demo besluit ik welke fragmenten de demo wel en niet halen. Hierbij is het soms een kwestie van 'kill your darlings': soms heb ik 4 goede zakelijke commercials, maar omdat de demo afwisselend moet zijn zullen er hiervan toch een paar moeten sneuvelen.

Opvallen

Mijn voice reels beginnen altijd met hetzelfde fragment: "Ik ben Albert-Jan. En dit is wat ik kan". Het is herkenbaar, het valt op en het is inmiddels een traditie. Dit stukje neem ik voor elke demo opnieuw op. Daarachter monteer ik de fragmenten en zet ze in de juiste volgorde.

Daarmee is mijn nieuwe voice reel nog niet klaar. De eerste versie beluister ik een aantal keer aandachtig, waarna ik meestal nog een paar dingen aanpas: een andere volgorde, een bepaald fragment eruit of toch iets anders erin. Ook stuur ik mijn demo alvast naar een paar collega's en vraag ze om feedback. Soms produceer ik tot wel 5 verschillende versies, totdat mijn demo definitief klaar is.

Stemdemo afmixen

Tot slot mix ik de demo af. De fragmenten komen uit verschillende bronnen en klinken allemaal heel anders. Radiocommercials zijn vaak keihard, tv-commercials juist zacht en bij het ene fragment is meer equalizing en compressie gebruikt dan bij het andere. Ik vind het belangrijk dat de fragmenten in de demo qua luidheid en kwaliteit zoveel mogelijk hetzelfde klinken.

En dan... is mijn nieuwe voice reel af! Beluister hier het eindresultaat. Tijd om hem te publiceren op mijn website en te versturen naar opdrachtgevers en potentiële opdrachtgevers, die de demo kunnen gebruiken om mijn stem voor te stellen aan hun klanten. Waar hopelijk meer mooie nieuwe voice-over klussen uit voort komen die ik weer kan gebruiken in mijn volgende demo!