< Hoe schrijf je een goede voice-over tekst?

Promo's inspreken

14 november 2016 19:53 Door: Albert-Jan Sluis

Eén van de leukste disciplines van het voice-over vak vind ik het inspreken van promo’s, oftewel de korte filmpjes waarin tv-zenders hun programma’s promoten.


Je ziet een aantal leuke fragmenten uit het programma (een talkshow, een serie, een film, een documentaire etc.) en aan het einde zegt de voice-over: “Bonje met de Buren. Maandag om half 9, bij RTL4”. Een voice-over die promo’s inspreekt noem je ook wel een ‘station voice’. Wat maakt het inspreken van een promo nou zo leuk?

Teamwork

Allereerst vind ik het altijd prettig om met mensen samen te werken. Het inspreken van promo’s doe je met een team. Als stem werk je meestal samen met de promo-producer en de audiotechnicus. Daarnaast spreek je promo’s bijna altijd op het beeld in. Oftewel: je ziet de beelden van de promo, hoort het geluid en daarover spreek je als voice-over de tekst in. Dit klinkt heel logisch, maar tegenwoordig is dit bij audiovisuele producties vrij zeldzaam. De meeste animaties, commercials en bedrijfsfilms spreekt de voice-over kaal in. En ook een leuke bijkomstigheid voor een zelfstandige voice-over als ik: promo’s inspreken is meestal een vaste klus die je elke week doet. Het geeft dus continuïteit.

Mijn eerste promo’s sprak ik in voor Discovery Channel. Discovery had destijds nog geen vaste promostem en maakte gebruik van verschillende voice-overs. In 2005 werd ik gevraagd om de vaste station voice van Veronica TV te vervangen tijdens zijn vakantie. Dit heb ik een aantal jaar met veel plezier gedaan. Hier een voorbeeld van een promo die ik in 2007 voor Veronica heb ingesproken:

Stationvoice Eurosport

In april 2007 werd ik gevraagd om auditie te doen voor Eurosport. Ik wilde de auditie eigenlijk laten schieten, omdat ik uitgerekend die dag doodziek was, maar het stemmenbureau drukte me op het hart om toch vooral te gaan. En gelukkig maar: rillend van de koorts deed ik auditie en een week later kreeg ik te horen dat ze mij uit 4 stemmen gekozen hadden als nieuwe station voice!

Eurosport was echt een fantastische klus die ik ruim 8,5 jaar met veel plezier heb gedaan. Wekelijks met een gezellig team een hele lading promo’s inspreken en ook nog eens op een bijzondere locatie: in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Eurosport had vaak hele epische promo’s waarin grote sportevenementen als de Tour de France en de Australian Open werden neergezet. Hierin kon ik me als voice-over lekker uitleven. Dit is een promo voor het WK Zwemmen uit 2009:

 

Promostem Disney XD

Sinds 2012 ben ik ook vaste promostem van Disney XD. Een hele leuke uitdaging, waarbij ik naast ‘voice-overen’ ook regelmatig mag stemacteren. Waar ik bij Eurosport vooral ‘laag en stoer’ moest klinken, kan ik bij Disney XD alle kanten op: vrolijk, hysterisch, grappig, gek… Hier een voorbeeld van een promo voor Disney XD (overigens geen hele hysterische):

Tussen 2012 en 2015 ben ik ook nog station voice over van 13th Street geweest. De promo’s hiervoor sprak ik in mijn eigen studio in. Dit kanaal is helaas niet meer te zien in Nederland. Het is inspreken van promo's is fantastisch om te doen en ik hoop dat ik het nog heel lang mag blijven doen!