< The Voice Cast

Radiocommerial produceren?

24 februari 2020 16:15 Door: Albert-Jan Sluis

Als voice-over en stemacteur kan ik je radiocommercial inspreken. Maar wist je dat ik ook professionele radiocommercials produceer en zelfs reclamezendtijd voor je kan inkopen?


Radiocommercial produceren?

Radiocommercials... bijna dagelijks spreek ik er wel één of meer in. Lokale commercials, regionale spots en landelijke radiocommercials. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat klanten vragen of ik ook kant-en-klare radiocommercials kan verzorgen. En ja: dat kán ik!

Voordelen van radioreclame

Adverteren op de radio is een hele effectieve én kostenefficiënte manier om je doelgroep te bereiken. Dagelijks luisteren gemiddeld ruim 10 miljoen Nederlanders naar de radio. Radio is een creatief en heel flexibel medium: een radiocommercial kan bij wijze van spreken 's ochtends worden opgenomen en 's middags al worden uitgezonden. En radio verslaat andere mediatypen als televisie en print ruimschoots als het om kostenefficiëntie gaat. Het is dan ook niet vreemd dat de markt voor radioreclame nog steeds groeit.

Radiocommercial produceren

Nadat ik aantal jaar werkte als professioneel voice-over en stemacteur, vroegen klanten steeds vaker of ik ook uitzendklare radiocommercials kon leveren. Met mijn achtergrond als radiomaker was dat geen onlogisch verzoek. In eerste instantie schakelde ik anderen in en fungeerde ik als co-producent, waarbij ik bijvoorbeeld het script schreef, andere stemmen castte en de audiotechnicus aanstuurde. Maar aangezien ik zelf steeds handiger werd met audiobewerkingssoftware als ProTools, produceerde ik al snel mijn eerste zelf geschreven, ingesproken, geknipte en afgemixte radiocommercial. Eerst produceerde ik simpele spots, maar niet snel daarna maakte ik complete radiocommercials met alles er op en eraan: muziek, geluidseffecten, dialogen... noem maar op!

Commercials voor radio, instore en Spotify

De afgelopen jaren heb ik talloze radiocommercials geproduceerd voor uiteenlopende opdrachtgevers als Autoweek, Accenture, Europcar, Van Mossel, Jaarbeurs Utrecht, MKB Nederland, Intertoys, Veronica Magazine, Freelance.nl en Hubo. Deze commercials zijn te horen op lokale, regionale en landelijke radiostations, maar bijvoorbeeld ook via Spotify of als instore audiocommercial. Soms schakel ik daarvoor andere voice-overs en stemacteurs in en werk ik ook nog steeds samen met andere studio's en geluidstechnici. Ik heb toegang tot de meest uiteenlopende geluidseffecten en achtergrondmuziek. Ook kan ik muziek en bijvoorbeeld een audiologo of soundlogo op maat (laten) componeren.

Reclamezendtijd inkopen

In 2017 zette ik een volgende stap: een webshop voor radioreclame, waar kleine adverteerders heel makkelijk een campagne op de radio konden boeken. Via een aantal simpele stappen konden ze kiezen uit een aantal kant-en-klare pakketten waar reclamezendtijd op de radio en de productie van een radiocommercial waren inbegrepen. Dit werd Radiobookers, dat ik opzette in samenwerking met mediabureau Abovo. Over een periode van 3 jaar zijn hier veel leuke radiocommercials uitgerold voor klanten als Skysource, Euroscoop, Quoratio, Detailhandel Nederland en de Christelijke Hogeschool Ede. Ingesproken door bekende stemcollega's als Pim Veth, Kyra Macco en Roel Fooij. Voor Data Recovery Nederland heb ik zelfs een radiocommercial opgenomen en geproduceerd met de stem van illusionist Hans Kazan!

De Radioboeker

In 2020 was het tijd voor iets nieuws: de Radioboeker. Via dit platform koppel ik mijn netwerk van stemmen, creatieven, studio's, mediaplanners en mediainkopers aan adverteerders die willen adverteren op de radio. Ik kan het gehele proces verzorgen: van de ontwikkeling en productie van een te gekke radiocommercial, tot en met de inkoop van reclamezendtijd. Maar ik kan ook een gedeelte daarvan regelen. Dus ook als je al zendtijd hebt ingekocht, maar nog geen radiocommercial hebt. Of als je wél een commercial hebt, maar nog geen zendtijd... Samen met de beste professionals uit mijn netwerk, help ik jou om een creatieve, effectieve en superscherp ingekochte radiocampagne op te zetten. Interesse? Neem een kijkje op de site van de Radioboeker.