< Wat is een voice-over of stemacteur?

Regisseren van stemacteurs: tips and tricks

27 januari 2023 11:42 Door: Albert-Jan Sluis

Als je een stemacteur boekt voor een voice-over sessie, dan wil je dat de stem tijdens de opname een optimale performance neerzet. In dit blog geef ik je tips & tricks voor een perfecte voice-over opname.


Regisseren van stemacteurs

Voice-over opname voorbereiden

Ik maak soms mee dat klanten onvoorbereid aan een opnamesessie beginnen. Of het nu om een remote sessie gaat vanuit mijn eigen studio of een opname in een externe studio, het gebeurt regelmatig dat het voice-over script nog niet helemaal ‘af’ is, dat nog niemand heeft nagedacht over de tone of voice of dat klanten met elkaar in discussie gaan over wat nu precies de bedoeling is. Zorg dus dat je script voor aanvang van de stemopname helemaal op orde is en denk vooraf na over duidelijke instructies voor de acteur.

Stemacteur boeken

Ook komt het voor dat klanten verwachtingen hebben die niet realistisch zijn. Dan is er even snel een stemacteur geboekt, maar heeft niemand zich afgevraagd of de stem wel helemaal past bij het concept van een TV-commercial of webvideo. Bedenk welk geluid past bij het merk of het product en zoek een stemacteur die dat geluid in zich heeft. Boek geen ABN-sprekende voice-over als je eigenlijk spoken word wilt. En verwacht geen laag filmtrailer geluid van een jonge voice-over met een hoge stem.

Onzekerheid in de spreekcel

Zorg dat de stemacteur zich op zijn of haar gemak voelt. Vooral in het begin van mijn voice-over carrière kon ik me nog weleens overrompeld voelen als ik binnenkwam in een onbekende geluidsstudio. Dan zat ik daar in m’n eentje in een spreekcel mijn stinkende best te doen en aan de andere kant van het glas zaten soms ineens tien marketeers, reclamemakers, copywriters, regisseurs en opnametechnici die op hoge toon gingen discussiëren over mijn voice-over. Als ik geluk had, kon ik meeluisteren. Maar vaak stond de zogenaamde ‘talkback’ uit en had ik geen idee wat er aan de andere kant van het glas allemaal gezegd werd. Dit kan een stemacteur behoorlijk onzeker maken.

Prettige voice-over opname

Maak het een beetje comfortabel in de studio. Zorg dat de stemacteur zich senang voelt in de spreekcel, zet voldoende water klaar, hou de communicatie tussen spreekcel en studio open en positief en las af en toe een pauze in. Een prettige sfeer tijdens de opname zal het eindresultaat ten goede komen.

Een andere belangrijke tip is om duidelijk te communiceren met je stemacteur. Bespreek vooraf de tone of voice en wijs de voice-over op alle zaken die jij belangrijk vindt in het script. Geef duidelijk aan wat je verwachtingen zijn van de opname en geef aanwijzingen over hoe je wilt dat de tekst ingesproken wordt. Het is ook belangrijk om open te staan voor feedback van de stemacteur. Professionele stemmen weten vaak waar in een voice-over script de valkuilen zitten en weten precies hoe ze het script tot leven kunnen brengen. Een goede samenwerking tussen regisseur en stemacteur leidt tot een optimale prestatie.

Opnamestudio voor voice-overs

Tot slot, moet alles technisch op orde zijn tijdens een opname. Zorg vooraf dat alle apparatuur naar behoren werkt, dat de microfoon goed hangt en dat audio- en videomaterialen vooraf zijn ingeladen en gecheckt. Ik heb meegemaakt dat de opnamesoftware niet meer goed bleek te werken, waardoor de klant, de technicus en ik halsoverkop naar een studio aan de andere kant van de stad moesten rijden om daar de opname af te kunnen maken. Achteraf levert dit een mooie anekdote op, maar op het moment zelf was niemand er blij mee. De audio engineer al helemaal niet. ;-)

Dus: begin goed voorbereid aan de opnamesessie, geef duidelijke aanwijzingen en zorg dat de sfeer tijdens de opname goed is. Dan krijg je de allerbeste voice-over!