< Promo's inspreken

Voice-over inhuren voor Dummies

18 november 2016 16:32 Door: Albert-Jan Sluis

De meeste klanten die mij als voice-over boeken, kennen de ins en outs van de wereld van de mediaproductie. Ben je nieuw in deze wereld? Dan heb ik hier 10 tips voor je!


Kun je alles inspreken wat ik maar wil?

Ja, in principe wel. Commercials, zoals een radio- of tv-commercial, billboard of een pre roll. Voice-over teksten voor online gebruik, zoals een webvideo, animatie, app of explanimation. Voice-over teksten die niet voor broadcast of online gebruikt worden, zoals een presentatie, e-learning of een IVR. En uiteraard alle overige inspreekwerkzaamheden, zoals promo’s, jingles en sweepers, luisterboeken, tekenfilms en tv-programma’s.

Er zijn bepaalde voice-over opdrachten die ik niet zomaar aanneem. Denk hierbij aan politieke boodschappen, teksten die racistisch, seksistisch, beledigend of aanstootgevend zijn of die conflicteren met andere opdrachten die ik heb ingesproken. Bij het laatste moet je denken aan commercials voor een concurrent van een ander merk waar ik de vaste stem van ben. Zo spreek ik als vaste stem van online video’s van KPN, geen TV- of radiocommercial voor een andere aanbieder van telefonie, internet en televisie in.

Waarom kost het inspreken van een voice-over niet altijd hetzelfde?

Een voice-over rekent meestal geen uurtarief. Voor de meeste producties is de vergoeding voor de stemacteur gebaseerd op het stemgebruik. Daarbij geldt: hoe meer kijkers (of luisteraars), hoe hoger de vergoeding. Ook zijn commerciële teksten (waarin je als stem dus iets aanprijst) duurder dan informatieve teksten. Een tv-commercial die op landelijke tv-zenders te zien is, bereikt een heel groot publiek. Dat zie je terug in de prijs van een voice-over.

De meeste voice-over tarieven bestaan voor een deel uit een inspreek fee (de vergoeding voor het inspreken van een voice-over zelf) en een buy-out. Dat laatste is de vergoeding voor het stemgebruik en is meestal een jaar geldig. Boek je mijn stem voor een tv-commercial, dan is de voice-over opname dus voor een jaar afgekocht. Wil je de spot na een jaar opnieuw uitzenden? Dan betaal je een repeat fee, oftewel een nieuwe buy-out voor een jaar. Dit is meestal 50% van de oorspronkelijke vergoeding.

Ik hanteer overigens alleen buy-outs voor landelijke radio- en tv-commercials en voor online commercials zoals pre-rolls. Voor alle andere producties is het onmogelijk om te controleren of ze na een jaar nog gebruikt worden en bovendien is het bij iets dat online staat vaak lastig om het te laten verwijderen. Daarom is de voice-over buy-out voor deze producties geldig tot Sint Juttemis.

Mag ik je opname onbeperkt gebruiken?

Dit staat min of meer hierboven al uitgelegd. Sommige voice-over opnames mag je onbeperkt gebruiken, andere niet. Bij landelijke radio- en tv-commercials en online commercials hanteer ik buy-outs van een jaar. Die mag je dus een jaar gebruiken. Alle andere opnames mag je onbeperkt gebruiken, mits je ze gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Als ik een voice-over inspreek voor een webvideo, mag je de voice-over opname niet gebruiken om er bijvoorbeeld ook een radiocommercial van te maken, tenzij we daarvoor een extra vergoeding afspreken.

Zijn de kosten van een voice-over inclusief studiogebruik?

De voice-over opnames die ik in mijn eigen studio maak, zijn inclusief het gebruik van de studio. Wanneer je mijn stem boekt voor een opname in een andere geluidsstudio, dan betaal je uiteraard voor het gebruik van de studio en de werkzaamheden van de geluidstechnicus. De meeste studio’s hanteren hiervoor een uurtarief.

Wat heb je van me nodig voordat je mijn voice-over opneemt?

Uiteraard heb ik de tekst nodig. Heb je hulp nodig bij het schrijven van je tekst? Lees dan mijn tips voor het schrijven van een voice-over tekst. Verder kan ik alles gebruiken wat je beschikbaar hebt: een storyboard, een voorlopige edit van de film (al dan niet met guide voice-over) of muziek. En een duidelijke omschrijving van tone-of-voice of stijl die ik moet hanteren tijdens het inspreken van een voice-over, zoals ‘neutraal’, ‘enthousiast’ of ‘stoer’.

Kan ik aanwezig zijn bij de voice-over opname?

Je kunt helaas niet aanwezig zijn bij de voice-over opname in mijn studio. De reden hiervoor is dat mijn studio hier niet op toegerust is: het is te klein om gasten te ontvangen en ik heb geen talkback mogelijkheid in mijn spreekcel. Wil je er toch graag bij zijn? Dan spreek ik je voice-over graag in een andere opnamestudio in. En je kunt uiteraard meeluisteren via Skype of telefoon als ik je tekst inspreek. Je kunt me dan ook regisseren.

Hoe lever je de opname aan?

Standaard lever ik alle voice-overs die ik opneem in mijn eigen studio aan als WAV bestand, 16 bit en 48kHz. Ik verstuur ze via WeTransfer of, als het bestand niet te groot is, via mail. De opname lever ik zo kaal mogelijk aan, dat wil zeggen: je hoort mijn voice-over stem via de microfoon en door een pre amp en verder niets.

Bij alle opnames die niet voor commercials zijn, zoals bedrijfsfilms, online video, animatie en presentaties, lever ik als gratis service ook een bewerkte file aan, waarbij ik de voice-over een beetje ‘inkleur’ met equalizing, wat compressie en limiting. Deze file kun je meteen onder je video leggen, zodat je geen omkijken meer hebt naar het geluid. Uiteraard kun je ook gewoon de kale voice over opname gebruiken.

Tegen een kleine extra vergoeding kan ik de voice-over ook syncen met het beeld. Daarnaast maak ik kant-en-klare audiomixen voor video, radiocommercial (-6 of -9dB) en tv-commercial (R128-broadcast norm). Wil je de opname liever als MP3 of AIFF? Of wil je een andere bit depth of sample rate? Geen probleem: laat het gewoon even weten!

Hoeveel takes krijg ik van mijn tekst?

Korte teksten tot 250 woorden neem ik meestal 2X op, waarbij ik een beetje varieer in tone-of-voice. Je kunt dan de voice-over kiezen die je het prettigst vindt en eventueel fragmenten uit beide opnames combineren. Bij langere voice-over teksten doe ik meestal 1 opname. Soms neem ik bepaalde zinnen in verschillende variaties achter elkaar op, bijvoorbeeld met een andere klemtoon. Ook hier kun je dan je favoriete voice-over pakken.

Commercials zijn een ander verhaal: hier neem ik standaard 3 takes op, waarbij de tone-of-voice varieert. Als het om bijzondere teksten gaat en ik ook moet stemacteren, neem ik vaak nog meer versies op. Heb je last van keuzestress en vind je het juist niet prettig om uit meerdere opnames te moeten kiezen? Laat het even weten, dan kies ik de beste en stuur ik je gewoon 1 take.

Zou je misschien geen adem willen halen?

Dat is inderdaad een vreemde vraag, maar toch is ie me wel eens gesteld bij het inspreken van een tv-commercial. Als je voor het eerst aanwezig bent bij een voice-over opname, vraag je je misschien af of al die ademhalinkjes, smakjes en eventuele versprekingen in de opname blijven zitten… ehm… nee! Die worden er keurig uitgeknipt.

De voice-overs die ik in mijn eigen studio opneem, edit ik voordat ik ze aanlever bij de klant. Ik haal versprekingen en de ademhalingen tussen de zinnen eruit en verwijder eventuele smakjes, klikjes en tikjes. Ademhalingen in zinnen laat ik meestal staan, aangezien het heel onnatuurlijk klinkt als die niet meer te horen zijn. En als je echt niet wilt dat ik ademhaal tijdens de opname, kan dat natuurlijk ook. Tegen een meerprijs van 1000%.

Wat als er achteraf tekstwijzigingen zijn?

Tekstwijzigingen achteraf zijn bij mij altijd inbegrepen in prijs, maar alleen als het om kleine wijzigingen gaat en de wijzigingen plaats vinden voordat de productie is opgeleverd en openbaar is gemaakt. Is de tekst volledig herzien of gaat het om een wijziging in een video of commercial die al is gepubliceerd, dan reken ik dit als een nieuwe voice-over opname.