< 2017: een goed begin is het halve voice-over werk

Voor- en nadelen van een eigen voice-over studio

13 januari 2017 20:51 Door: Albert-Jan Sluis

Als professionele voice-over kun je tegenwoordig eigenlijk niet zonder eigen studio. Wat zijn de voor- en nadelen?


Hoe maak je een goede voice-over demo?

Kan het vandaag nog?

Als je in de jaren '80 of '90 een voice-over tekst op wilde laten nemen, had je behalve een goede tekst, een voice-over én een studio, vooral heel veel geduld nodig. Het begrip 'spoedklus' was destijds nog een redelijk rekbaar begrip: als het spoed had, moest het meestal ergens binnen 3 dagen tot 2 weken af zijn. Tegenwoordig heb je nog maar één soort spoedklussen: namelijk die vandaag nog af moeten!

Gelukkig helpt de techniek tegenwoordig een handje. Ten eerste heb je anno nu geen gigantische opnamestudio meer nodig om een goede voice-over opname te maken. Alle bandrecorders, mengpanelen, equalizers, compressor/limiters, galmapparaten en andere randapparatuur passen tegenwoordig in een klein kastje. Met een goede computer, de juiste software en een microfoon kom je al een heel eind. Met een goede pre-amp en een spreekcel kom je nog een stuk verder. Met een investering van een paar duizend euro (of als je net begint: een paar honderd euro) en een beetje ruimte, kan een voice-over heel goed uit de voeten. Mijn studio bevindt zich bijvoorbeeld in een kamer van amper 8 m2.

En dan is er tegenwoordig natuurlijk ook internet. Waar het vroeger echt nodig was om een stemacteur naar een geluidsstudio te laten komen, komt hij of zij nu gewoon binnen via een WeTransfer-bestandje. Even onder de video leggen of bewerken tot een mooie radiocommercial... en klaar is Kees!

Geluidskwaliteit

Maar... zo'n simpele homestudio kan toch nooit net zo goed klinken als een professionele studio? Nou... dat valt wel mee. Wat de apparatuur betreft: die is gewoon precies hetzelfde. In mijn studio heb ik Neumann microfoons (voor de kenners: een TLM 103 en een U87) en diezelfde microfoons hangen ook in veel bekende studio's. Daar zie ik ook vaak de pre amps (microfoon voorversterkers) staan die ik gebruik: een Avalon VT 737SP en een Millennia STT-1. Verder werk ik met ProTools (met daarop een hele batterij strakke plugins) en je raadt het al: ook dat is precies hetzelfde.

En weet je, om een écht goede stemopname te maken is al die professionele apparatuur nog niet eens het belangrijkste. Veel oren horen het verschil niet tussen een microfoon van 200,- euro en één van 20.000,- euro (die van mij kosten overigens niet zo weinig, en zeker ook niet zoveel ;-). Wat veel oren wel horen is een slechte akoestiek. Bijgeluiden, een galmpje, een reflectie, gekke frequenties en klanken in de stem, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof de voice-over zijn stem in z'n eigen keuken heeft opgenomen. Daarom is een goede, droge en geluiddichte spreekcel (ook wel vocal booth) essentieel. Veel voice-overs met eigen opnamemogelijkheid hebben die overigens niet. Goed om vooraf even te checken dus!

In mijn studio werk ik met professionele microfoons en apparatuur, de juiste software en een prima spreekcel. De kwaliteit van de voice-over opname is dus altijd gegarandeerd!

Stemregie

Een goede thuisstudio zorgt dus voor supersnelle levering en professionele audiokwaliteit van je voice-over opname. Maar, zijn er dan misschien ook nog nadelen aan opnemen in een homestudio? Jawel: je kunt als klant niet bij de opname aanwezig zijn. Alhoewel, via bijvoorbeeld telefoon, Skype of SessionLink kun je meeluisteren met de opname en aanwijzingen geven. Bovendien heb ik in de afgelopen jaren geleerd om mezelf te regisseren. Ik weet inmiddels 9 van de 10 keer hoe een klant het hebben wil. En als je toch liever een retake wilt of een intonatie of een zinnetje anders wilt hebben: geen probleem! Dan neem ik de voice-over gewoon zonder extra kosten opnieuw op.

Een nog een (klein) nadeel: opnemen in een homestudio is soms best eenzaam. Ik vind het hartstikke leuk om mijn klanten in levende lijve te ontmoeten en de voice-over opname samen te maken. Dus: heb je tijd en voldoende budget, laat me dan vooral naar een studio komen om in te spreken. Vind ik gezellig!