< Hoe boek je een voice-over?

Wat kost een voice-over?

02 november 2016 20:11 Door: Albert-Jan Sluis

Je wilt een voice-over zoeken en tikt in Google ‘stem inspreken’ in. Je komt dan bijvoorbeeld op mijn site terecht, die van een stemmenbureau, of die van een collega stem.


Wat kost een voice-over?

Je zult waarschijnlijk snel ontdekken dat de prijzen voor het inspreken van een voice-over nogal uiteen lopen.

Waarom rekent de ene stem 100,- euro voor het inspreken van een A4-tje en moet je bij een stemmenbureau voor datzelfde stukje tekst maar liefst 500,- euro aftikken? Waar zijn voice-over tarieven op gebaseerd?

Wat verdient een voice-over?

Ten eerste brengen stemmen niet slechts de tijd in rekening die ze nodig hebben om je tekst in te spreken. Op goede dagen kan ik in 10 minuten een tekst inspreken van 200 woorden. Vervolgens nog even de voice-over editen, doorsturen naar de klant… en klaar! Daar stuur ik vervolgens een factuur à 150,- euro (ex. btw). 150 euro voor 15 minuten werk, da’s lekker verdiend toch?

Eens. Zeker wanneer mijn werkdagen alleen maar uit dat soort kwartiertjes zouden bestaan en ik elke dag 32 van dergelijke opdrachten zou inspreken… Ik heb over werk absoluut niet te klagen, maar zó goed gaat het ook weer niet. ;-)

Stemgebruik

Het grootste deel van het voice-over tarief bestaat uit stemgebruik. Je betaalt dus voor het gebruik van de stem. Ik wil best elke dag 32 bedrijfsfilms, animaties of webvideo’s inspreken, maar als ik dat zou doen ben ik in no-time in bijna elke online video te horen en wordt iedereen knettergek van mijn stem. Waardoor vervolgens niemand mijn stem nog zal boeken…

Klanten houden van exclusiviteit. Als ik een bedrijfsfilm inspreek voor een leasemaatschappij, dan laat een concurrerend bedrijf mij niet snel hun bedrijfsfilm inspreken. Bij tv-commercials geldt dit nog sterker. Als ik de stem ben van Rabobank, dan zal ABN Amro mij niet snel vragen. Ik sprak jarenlang de commercials voor Bruynzeel Keukens in. In die periode ben ik maar liefst drie keer benaderd om voor hun concurrenten in te spreken. In alle gevallen heb ik netjes aangegeven dat ik de stem van Bruynzeel Keukens was en waren zij (de concurrenten dus) en ik het er volledig over eens dat ik dus niet ook hun commercials in kon spreken.

De vergoeding voor stemgebruik stijgt bovendien naarmate het bereik van een audiovisuele productie toeneemt. Om die reden liggen commercial tarieven veel hoger dan die voor het inspreken van een bedrijfsfilm. En betaal je voor een landelijke radiocommercial (groot bereik) veel meer dan voor een lokale radiocommercial (klein bereik).

Voice-over tarieven

Als het op commercial tarieven aankomt, ben ik overigens redelijk flexibel. Ik reken 150,- euro voor het inspreken van een regionale radiocommercial. Maar als de spot alleen wordt uitgezonden in Zeeland (381.000 inwoners) of Drenthe (489.000 inwoners) dan vind ik dat er soms best iets van af mag. Komt ie op de radio in Brabant (2.500.000 inwoners) of Noord-Holland (2.775.000 inwoners)? Dan is 150,- euro voor zo’n ervaren voice-over eigenlijk een koopje. ;-)

Hetzelfde geldt voor landelijke tv-commercials. De ene adverteerder heeft een hoger budget dan de ander. Een spot die twee weken te zien is op Discovery Channel heeft een aanzienlijk kleiner bereik dan een spot die twee maanden draait op NPO 1 t/m 3, RTL 4 t/m 8 en SBS 6 t/m 9. Waarom zou je dan voor beide spots dezelfde vergoeding betalen aan de stem?

Maar waarom dan die verschillen tussen voice-over tarieven? De ene stem rekent een hogere vergoeding voor stemgebruik dan de andere. Een professionele stemacteur met veel ervaring en veel werk vraagt meer dan een beginnende stem die nog niet zoveel opdrachten heeft. Ook hanteert de ene stem een hogere uurvergoeding dan de andere stem. En niet elke stem hanteert flexibele prijzen.

Voice-over kosten

Een voice-over zal meer in rekening brengen bij een opname in een andere studio dan wanneer hij of zij de tekst in zijn eigen studio kan inspreken. De stem zal reistijd en reiskosten meenemen in zijn eindprijs. Zelf reken ik overigens nooit reiskosten, maar ik hou wel rekening met de tijd die ik kwijt ben. En wanneer je een stem boekt via een stemmenbureau, betaal je uiteraard ook meer. Stemmenbureaus hanteren een fee van 15 tot 35% bovenop de voice-over prijs.

Daarnaast maakt een voice-over uiteraard ook kosten. Studioapparatuur, spreekcel, kantoorartikelen, telefoon- en internetkosten, voice-over cursussen en stemworkshops… en niet te vergeten liters thee met honing!